Gesu honlapja
Gesu honlapja
Tartalom
www.gesu.lapja.hu
 
Étlap!!!!!!!
 
Szemes
 
Balatonszárszó
 
Balatonszemes
Balatonszemes google map
 
Írországról
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Linkek
 
Időkép
 
Képeslapküldő


Küldj egy képeslapot!

 
VICCES...........

 

 
Érdekes
 
Versek

 

További versek...
 
Horgászat
 
Balatoni horgászat
 
Horgászvideók (ÚJ)
 
Pecás oldalak
 
Ragadozó halaink
 
Békés halak
 
Egyéb vizi állatok
 
Statisztika
Indulás: 2006-03-05
 
Látogatók
 
TESZT
 
Ekkora HALAT fogtam!Egyszer volt,hol nem volt....Horgászhelyek..(ÚJ)
Ekkora HALAT fogtam!Egyszer volt,hol nem volt....Horgászhelyek..(ÚJ) : Cool-Túrából Kultúra, avagy kellemeset a hasznossal…

Cool-Túrából Kultúra, avagy kellemeset a hasznossal…

Forró augusztusi reggel, amikor a várt hajnali lehulés helyett fülledt levego, aranyszínu égbolt, perzselo napsütés és persze szúnyoghad fogadja a korán keloket.

 

 Egy ilyen nap virradt… Nem hagy szunnyadni a hoség, csak verejtékezem és forgolódok. Hamarosan kivet az ágy és reggeli tejecskémmel a gép elé vonulok, hogy a friss híreket böngésszem a hálón. Az aktualitások után a kedvencek közt tallózok: horgászfórumok, idojárás-elorejelzés, vízállásjelentés, stb. Fejemben az elozo napi horgászat képei cikáznak, írok is gyorsan egy mailt Gábor barátomnak, melyben egy mielobbi közös pecát sürgetek. Továbbra sem szabadulok a friss emlékképektol, azonnal a képtárra vezényelem a kurzort. Büszkén szemezek a feketesügerekkel és csapósügerekkel, melyek elozo nap annyi örömöt és izgalmas pillanatot szereztek nekünk. Egyik szebb, mint a másik! Bárcsak ott lehetnék most is!Ebben a pillanatban öcsém jelenik meg mellettem lenge nyári pizsamájában. Álmosan, lomha léptekkel, csoszogva közelit felém, és káprázó szemével próbálja kivenni, mit bámulok a monitoron. Megsimítom kócos haját, és jó reggelt kívánok neki, majd borén megpillantva az ágynemu vájta csíkokat a fürdoszobába parancsolom. Ám öcsi ekkor hirtelen felkiált:
- Aszta! Ez milyen hal, feketesügér? Mekkora szája van!
Hirtelen felindulásától kissé meglepetten fordulok hátra, és szemébe pillantva látom, hogy pupillája és szemhéjai együttes harcot vívnak az álommal. Küzdenek a korareggeli eros napsugarakkal és a monitor fényével. Addig-addig erolteti kis szemét, míg alaposan át nem tanulmányozza az összes képet. Lassacskán teljesen felébred, és lelkesen érdeklodni kezd minden apró részlet után a feketesügreket illetoen. Most már úgysem tudom a fürdoszobába küldeni, így elmesélem neki a fekete lovagok elleni módszereket, trükköket, technikákat és az elozo napi történéseket. Tátott szájjal figyeli mondandómat, közbe sem szól, csak próbálja feldolgozni a sok-sok új információt. Ezt követoen csendesen elgondolkozik, majd szobájába siet. A gépet kikapcsolom, kíváncsiságom öcsém után szólít. Belesek a szobaajtó mellett és azt veszem észre, hogy öcsém szelektálja a tolem kapott mucsalikat. Precíz vizsgálat után, komor arccal különválasztja a felszíni és a vízközti csalikat. Nem szólok neki, csak elmosolyodom. Tudom jól, mit érez!

Percekkel késobb beteljesül, amire számítottam. Ígéretcsokrok halmaza hagyja el fivérem száját egy fekete sügéres pergetés ellenében! Szám sarkában görbülo mosollyal tudatom, hogy reménytelen a próbálkozása, de ez csak olaj a tuzre, tovább mondja mondókáját. Zsebpénz, sütemény adag, futballmez, csokoládé, joghurt, poszterek és egyéb „hasznos” holmi képezi az ígéretek tárgyát. A sort a kötelezo olvasmány kiolvasása zárja, ami csak nagy nehezen hagyja el öcsém száját, ezzel is bizonyítva, hogy o bármekkora áldozatra képes. Erre még jobban elmosolyodom, de elgondolkozom az ötleten. Tudja jól, hogy mivel lehet befolyásolni! Nem hiába, a gyerekek a legjobb emberismerok. Hajlandó vagyok kompromisszumot kötni!
- Ugye tudod, hogy Te még nem pergethetsz? – kérdem tole felvont szemöldökkel.
- Tudom, tudom. – jön a válasz. De akkor beszéld meg az ellenorrel, hogy csak egy délután hadd pergethessek a Kis-Balatonon! Nem kell feketesügérre horgásznunk, csak menjünk el pergetni.

Jogos a kérése. Történt ugyanis elozo év novemberében, hogy a területi ellenor engedélyezte neki a pergetést néhány dobás erejéig. Édesapám, 2,4 méteres Abu Garcia botját egy huszonötös damillal feltöltött Daiwa orsóval szereltem fel öcsémnek. Ez a szerelés már jó húsz éve teljesít szolgálatot a családban. Körülbelül születésemkor vásárolta édesapám. Öcsém a négy órás, kimeríto horgászatot egy két kilós csukával és egy sügérrel zárta, ezek voltak élete elso pergetett halai. Mindez a Zala-meder partján történt, ahol kis patakká szukül össze a meder. Ez az a hely, ahol sokak szerint már „nem lehet halat fogni”, ezért nem is nagyon látogatják. Naná, hogy itt horgászom a legtöbbet!

No, de visszatérve az eredeti gondolatmenethez. Nehéz egy 11 éves gyermek könyörgo szavaira nemet mondani, foleg ha a horgászat iránt lelkesedik ennyire. Elvégre kompromisszumot ígértem és tisztában vagyok vele, milyen elszántságot érez kis lelkében. Hát jó, beadom a derekam, de a feltételeket én szabom meg!

Megegyezünk, majd a hoség és a káros sugarak tetozése után a Kis-Balatonra indulunk, hogy elcsípjünk néhány mini-rablót. „Fegyverem” az 5-25 g-os, hálás kis könnyupergetom, amin a 18-as „láthatatlan” zsinórújdonsággal feltöltött orsóm kurbliz. Mivel tudatosan apró testu ragadozókat veszünk célba, öcsém számára a nemrégiben kapott medium-light feeder botját szereljük fel a könnyupergetésre. Ez a bot kelloen érzékeny lesz ahhoz, hogy az apró sügerek és balinok rávágásait érzékeltesse. A kis harmincas orsót 18-as süllyedo zsinórral párosítottuk.

Délután négy óra, megérkezünk a partra. Temérdek helyi- és vendéghorgász várja a kárászok kapását a délutáni hoségben. Gyors információszerzés következik a parton ücsörgoktol. Érdeklodésemre, hogy van-e valami eredmény, csak a meleg és a jó hideg sör jön válaszul, no és persze az elmaradhatatlan jókedv. Még öt percet sétálunk a parton, végül letelepedünk az átfolyó mellett. Ez köti össze a Kis-Balaton északi és déli oldalát. Pergetésre kiválóan alkalmas terep, mutárgyakkal, náddal, medertöréssel tarkított víz.p> A helyválasztást követoen gyors szerelés következik, öcsémmel egyszeru hurkot köttetek, ez már nagyon jól megy neki. Büszkén mutatja, hogy pillanatok alatt elvégezte a feladatot, majd egy gyorskapcsot bújtat a kis hurokba. Közben én is összeszerelek és kiválasztom az ígéretes mucsalikat. A zavaros vízre tekintettel, élénkebb színu, nullás és egyes méretu Mepps forgócsalik kerülnek a kapcsokra. Öcsém egy tejfehér színut választ magának, én pedig egy tuzpirossal operálok. Öcsémnek elmondom, hogy melyek az ígéretes helyek és hogy melyeknél, milyen hallal akadhat össze. Egymással szemben állunk meg, a két nádfal elott. Gyors bemutatót tartok, hogyan kell dobni a nádfallal párhuzamosan. A dobást követoen a csalivezetést magyarázom: lassú vezetés és szakaszos bele-bele húzás. Öcsém érdeklodve figyel, én pedig magyarázom, hogy mennyire fontos része ez a pergetésnek. A nagy „észosztás” közben egyszer csak koppintást érzékelek ujjbegyeimen. Gyorsan reagálok és már érzem is, hogy ficánkol a falánk kis rabló. Pillanatok alatt a parthoz vezetem és meglepodve konstatálom, hogy egy kis kövesnek tetszett meg rikító körforgóm. Azt hiszem, öcsi még nálam is jobban meglepodött. A halat látván, azonnal hozzám rohan, hogy megcsodálja elso zsákmányunkat. Rendkívül tetszik neki a köves csíkos kis teste és elokelo hátúszója. - Szeretnéd visszaengedni? – kérdem.
- Igen. – hangzik kissé bizonytalanul a válasz.
Tudom jól, hogy a tüskés úszóktól tart egy kicsit tapasztalatlan kisöcsém. Megmutatom, hogy fogja meg az érdes testet és néhány fotó kíséretében útjára engedjük az életeros halacskát. A fogás nagyon felvillanyozta kistesómat, azonnal visszarohan szereléséhez. Eltelik bo tíz perc és öcsém kiállt: Megvan!
Jól van, csak ne cibáld, nyugodtan vezesd a kezedbe! – Okítom.
Szót fogad és megvárja, hogy a halacska teljesen elhagyja magát, majd kiemeli a kis balint. Nagy a boldogság ?
- Ez az elso halam, amit körforgóval fogtam! - mondja hatalmas vigyorral arcán.
- Na látod! Szépen szabadítsd meg a horogtól és engedd vissza, o nem fog megszúrni!
Ügyesen megoldja a horogszabadítást, majd egy búcsúcsók és a kötelezo fotó után visszaadja az apró ont élteto elemének. Remek, már volt két halunk!
Gyerünk, fogjál még, 1-1 az állás! – Biztatom diadalittas kistesómat.
Dolgozik benne a versenyszelem, minden dobás után erosen koncentrál a megfelelo csalivezetésre.

Már közeleg a naplemente, a nádfalak peremét ivadékhalak menekülo tánca díszíti. Olykor-olykor kivillan az éhes kis balinok hátúszója, amint az ivadékrajok körül garázdálkodnak. Mutatom öcsémnek, s közben magyarázom, honnan lehet felismerni az onök jelenlétét. Percek múlva már o mutatja nekem a víz felszínén látható V-alakú toló hullámot, melyek füge irányváltásokkal cikáznak a nádfal elott. Igen, igen ok azok. – Helyeslek.
Suhognak a pálcák, repülnek a villantók s közben a vérszomjas szúnyognépség igyekszik lehetetlenné tenni a horgászatot. Gyorsan spricceljünk meg egy adag OFF-ot magunkra! Kéz, nyak, fülek bevédve. Jaj, de hasznos dolog is ez ilyenkor, csak ne lenne ennyire büdös! Hát, csajozni ma már nem megyünk?
Folytatjuk a pecát. Mindkettonknek a virgonc kis onökre fáj a fogunk. Szuk két perc elteltével sikerem van. A már bizonyított, tuzpiros forgókanalas ezúttal egy balinkölyköt csapott be. Kis termete ellenére, igazán nagy élvezetet nyújtott a könnyu felszereléssel! Ot is megörökítjük, majd visszaengedjük a „játszótérre”. Jaj, de szeretek horgászni! Jöhet a következo! Öcsi kissé elkeseredetten kéri, hogy cseréljem le addig használt mucsaliját, mert „azzal nem is lehet halat fogni”. Csak mosolygok egy jót kérésén, majd elmagyarázom neki, hogy türelmesnek és odafigyelobbnek kell lennie. Szót fogad és újra belekezdünk a víz vallatásába. Egy ideje újabb rablásokra lettem figyelmes, de ezek környékén már nagyobb, 5-10 centis küszök napoztak. Sejtettem, hogy nem a balinóvoda terrorizálja oket, így az egyes méretu piros csodát egy kb. hármas méretu, Németországból kapott, légymintázatú forgóra cserélem. A bandázs vége piros szilikon gyönggyel van díszítve, ez a gyöngyöcske segít a vízfelszín közelében tartani a csalit. No, lássuk, mit tud! Két-három eredménytelen bevontatás után végre kopogtat valaki odalent. Fürge és eroteljes ellenállást érzékelek, jobb balint sejtek a zsinór végén. Néhány menekülési kísérlet után felszínre vezetem a kis kövest. Igazán kellemes meglepetés! Az utóbbi 5-8 évben nem nagyon lehetett hallani kosüllo fogásokról a Kis-Balatonon, igaz nem sokan horgásznak célzottan kövesre. A mellettünk lógató nyugdíjas sporttárs még nem is találkozott itt ezzel a díszes fajjal. Készül néhány sorozat, aztán visszaengedjük a delikvenst, hadd sokasodjon! A sógoroktól kapott forgókanál meghálálta a bizalmat, így továbbra sem cserélem le. Öcsi most már tényleg elszontyolodik, tennem kell valamit. Odamegyek hozzá és lecserélem a csaliját egy 1-es méretu, citromsárga forgóra. Ezt követoen újabb „eloadást” tartok a haltartó helyekrol. Részletesen elmagyarázom, merre kell dobnia a siker érdekében. Kicsit úgy érzem magam, mint Matula bácsi. A csalicsere és a hit rövidesen meghozza a várt eredményt, végre öcsinek is hala van. Egy körülbelül hét centis csapósügér vágott rá az egyes forgóra. Sügit sem fogott még körforgóval, ezért dupla a boldogsága. No, de van egy óránk a sötét beálltáig, még van esélyünk balint fogni, hajrá! Eltelik negyed óra, ritkulnak a rablások. Ám a csendet hirtelen megtöri öcsém kiáltása. Megvan! Az izgalomtól felhevülve, sebesen a partra parancsolja a nap harmadik kövesét. Ej ha, szép darab! A halat fotózom, a horgászt dicsérem és folytatódik tovább a peca. Már-már kezdek lemondani az újabb sikerrol, amikor szinte egyszerre van kapásunk. A bevágást nagy kacaj követi és már tereljük is az onöket a partra. Nagyszeru befejezése ez könnyupergetos délutánunknak, mindketten elégedettek vagyunk! Még egy képet készítek öcsémrol és utolsó elejtett onjérol.
C&R, majd összecsomagolunk és vetünk néhány pillantást a lemeno nap sugaraitól pompázó víztükörre. Gyönyöru! Apró küszök járják táncukat az ezer színben csillogó felszínen, miközben távolról hatalmas buffanások hallatszanak.
Látod? Ott laknak a nagy harcsák, de éjjel egészen a partig merészkednek, hogy ott szerezzenek zsákmányt. – Okítom öcsémet és ismét Matula bácsi bölcsességei jutnak eszembe.
Még néhány percig ácsorgunk a vízparton és ámuljuk azt a sok-sok csodát, mellyel megajándékozott minket a természet. A nád és a mocsár jellegzetes illata, az egyedülálló madárvilág ricsaja, a víz csobogása, a kis rágcsálók zizegése az avarban és még az a tengernyi szúnyog is, együttesen nyújtják a horgásznak e páratlan élményt.

Végül nagy nehezen autóba szállunk és elindulunk hazafelé. Az autóban kistesómra pillantok és látom az arcáról sugárzó örömöt, melyet ennek a remek délutánnak köszönhetünk. >br> - De jó volt horgászni, ugye?!- kérdi tolem.
- Horgászni mindig jó! – Válaszolom mosolyogva.
- Én még soha nem éreztem magam ilyen jól! Ugye milyen szép halakat fogtunk?
- Igen, nagyon szépeket. – Helyeslek kissé meghatódva.

Nagyon büszke voltam! Azt hiszem, öcsém akkor megértette ennek a sportnak a lényegét. Bár ki nem mondta, legbelül tudta jól, hogy nem csupán egy sportot, inkább egy kultúrát képviselünk, amikor horgászunk. Egy pillanatig nem jutott eszébe, hogy esetleg tartsuk meg a halakat és olyan kíméletesen bánt velük, mint a hímes tojással!

Kimegyünk a zöldbe, élvezzük a friss levegot s közben gyönyöru élményekkel gazdagodunk. Ha halat is fogunk, az már a hab a tortán. A fogásokról fényképeket készítünk, majd a kifogott halat C&R szellemben szabadon engedjük és máris csodásan éreztük magunkat. Errol szól ez az egész!

Nagyon fontos dolog, hogy Magyarországon már évekkel ezelott verbuválódott egy társság, amely ebben a szellemben hódol a „pergetés muvészetének”. A kezdeti Internetes ismeretségekbol személyes jó barátságok születtek. A társaság ma már több száz regisztrált tagot jegyez, ami a kultúra létének fontosságát, az élovilág védelmének szükségességét jelzi. Oszintén remélem, hogy egyre többen fognak egyetérteni ezzel a metódussal és továbbadják azt a következo nemzedéknek, úgy, ahogy azt én is teszem kistestvéremmel!

Nem kell érte sokat tennünk, amint ezt a fenti kis történet is bizonyítja. Kisöcsém ugyanis akkor értette meg ennek a szenvedélynek a lényegét. Hogy ez mennyire volt hasznos? Nos, engedtessék meg, hogy eldicsekedjem!

Március elején, az elso igazán napsütéses hétvége beköszöntével ellátogattunk a fenti horgászvízre, egy rövid séta erejéig. A parton szörnyu látvány fogadott bennünket. Rengeteg szemét hevert a partot övezo nádas tövében. Bármerre tekintettünk, a „letisztult” nádasban színes üvegeket, papírokat, muanyag zacskókat láttunk. Sokkoló látvány volt! Valahogy éreztem, hogy hasonló látvány fogad majd minket, de ekkora mennyiségu hulladékra nem számítottam. Nagyobb meglepetés ért viszont eztán. Öcsém ugyanis egy kukászsákot húzott elo a csomagtartóból és nekilátott a szemétgyujtésnek. Szuk öt perc alatt, két horgászbeállóból megtöltöttük a 120 literes kukazsákot. Nagyon-nagyon sok hulladék maradt még utánunk, de egy hangyányit segíthettünk a vízen és mindez egy 12 éves gyermek fejébol pattant ki. Rendkívül büszke vagyok rá, hogy önszántából ilyen jót cselekedett! Azt kívánom mindenkinek, hogy élje át ezt az érzést és ápolja hasonló tisztelettel e kultúrát! Lehet, joggal merülne fel a kérdés: No, de mi a történet lényege?
Akik még nem értették volna meg, nekik azt javaslom: Próbálják ki!

Nem szeretném, ha prédikációnak tunne írásom, ezért inkább egy Szent-Györgyi Albert idézettel és néhány kis-balatoni képpel zárom azt!

„A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel eroit saját hasznára.”

Szent-Györgyi Albert

 

 

 

 

 

 

 
 
Tartalom

Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha