Alapoz etetsre sznt magvak otthoni elksztse
Rendkvl sokan rdekldnek a magvak hzilagos elksztse utn. Nem vletlenl, hiszen akr bojlikra, a magvakra is ugyangy igaz, hogy a hzilag, frissen elksztett csalik sokkal hatkonyabbak, fogsabbak, mint a gyrilag, kereskedelmi clbl, hossz tvra ksztett, polcokon pihen termkek.
Ezzel nem azt akarom sugallni, hogy a gyri termkek nem alkalmasak halfogsra, de az biztos, hogy a frissen elksztett csaliknak nincs prja. De hogyan is kell optimlisan elkszteni ezeket az etetsre alkalmas magvakat? Ehhez szeretnk segtsget nyjtani azoknak, akik tkletessgre trnek s ezrt hajlandak idt is ldozni!
Rengeteg etetsre alkalmas mag van kereskedelmi forgalomban, ezek kzl nhnyat kiemelnk, amelyek szerintem a leghatkonyabbak a pontyhorgszat s az amur horgszata tern. Ezek a kvetkezk: kukorica, tigrismogyor, kender, repce s lenmag.
|
A takarmnyboltban kaphat llapot kukorica… |
|
… kendermag… |
|
… tigrismogyor… |
|
… a gygyszatilag is elismert lenmag… |
|
… s a repcemag |
Az els s legfontosabb dolog, brmely mag elksztsvel is kezdjnk, hogy tbbszr, jl mossuk t.
|
ntsk fel vzzel a magvakat, s jl mossuk t… |
|
… mert a takarmnyboltban kaphat magvak, ltalban „szemetesek” |
|
Ezeket a „szemeteket” kell eltvoltani a fzs eltt! |
|
gy nz ki a jl tmosott kukorica! |
Ezek utn tegyk fajtnknt vdrbe a magvakat. ntsnk r annyi vizet, hogy jl ellepje azokat.
|
Bven lepje el a kukorict a rnttt vz, mert az elztats sorn kpes az sszes rnttt vizet magba szvni! |
Minimum 2 napig ztassuk! Ennek az a jelentsge, hogy gy a mag csrzni kezd, s a fzs sorn kipattan a csra a maghj all. Ez rendkvli csemege a halak szmra. Itt mr el is rultam, hogy a kvetkez fzis, hogy megfzzk az elre beztatott magvakat. A klnbz magvak klnbz fzsi idt ignyelnek. Kezdjk rgtn a legszlesebb krben elterjedt kukoricval. Brmely takarmnyboltban beszerezhet. (Kivve mostanban, mert hinycikk!) Mivel sokan – de hibsan – ezt az olcsnak mondhat etetsi mdszert vlasztjk, szeretnm felhvni minden horgsz figyelmt, hogy melyek a tipikus hibk s azok hogyan kerlhetk el. Az els hiba, hogy csak ztatott, vagy ami mg rosszabb, szraz kukoricval etetnek. Ez csak rvid, nhny rs horgszatnl lehet hatkony! Hosszabb tv, 12 vagy 24 rs vagy mg hosszabb horgszatnl nem lehet hatkony. St! A tpllkoz halak hamar eltelnek vele s lasstja a halak emsztst is. Egyes esetekben „beledagad”, vagyis megszorul a halak belben, s hossz idn t teltsgrzetet okoz. Ezltal, mg meg nem emszti a termnyt, nem fog tpllkozni, vagyis nem lehet horogra csalni. Annyit rtnk el vele, hogy jllakattuk a halakat, de a horgszat eredmnytelen maradt. Ezrt n nagyon vatosan bnok a kukoricval.
Nagy mennyisgben csak s kizrlag csemegekukorict hasznlok. Kisebb mennyisgben pedig jl tfztt kukorict. A magvak kzl a legtovbb a kukorict kell fzni, mert rendkvl nehezen puhul meg. Minimum 2 rn t kell forrsban lv vzben letakarva fzni! Ennyi id kell ahhoz, hogy legalbb olyan puha legyen, amely egy hosszabb tv horgszatnl elfogadhat.
|
Miutn lentttk az elre beztatott magrl a vizet, tegyk egy fzsre alkalmas ednybe, majd ntsk fel friss vzzel! Fzzk 2 rn keresztl! |
|
Fzs kzben tbbszr kavarjuk meg, hogy ne ragadjanak le az edny aljra, s hogy egyenletesen tfjenek a magvak! |
A megfelel fzsi id letelte utn rtelemszeren zrjuk el a lngot, s ntsk le a magvakrl a levet. A megftt magvakat – jelen esetben a kukorict – tegyk egy zrhat ednybe, de mg ne zrjuk le! Hagyjuk addig hlni, mg a hmrsklete 30 Celsius-fokra nem sllyed! Ezt onnan lehet legknnyebben megtudni, ha nem ll rendelkezsnkre hmr, hogy megrintve a meleg magvakat, nem geti a keznket! Ezzel vatosan bnjatok, nehogy valaki meggesse a kezt! Miutn elrte a megfelel hmrskletet, ntsetek a magvakra valamilyen tvgyfokoz s a leend csalival zvel azonos aroma keverkt. Konkrt plda: Ha Squid & Octopus bojlival szeretntek horgszni, akkor ntsetek a kukoricra Corn Steep Liquor – Flavoured Squid & Octopus zests tvgyfokozt. Fontos, hogy annyit ntsetek r, hogy az zesteni kvnt magvakat ellepje. De ha frankfurti kolbszos bojlival szeretntek horgszni, akkor a Frankfurti Sausage zests kukoricacsra likrbe ztasstok az etetsre sznt magvakat. Ha a lertak szerint jrtok el, s fnytl vdett helyen, levegtl elzrt llapotban troljtok, akkor akr hetekig is eltarthatjtok az gy elksztett magvakat anlkl, hogy erjedsnek indulnnak. Akik a fent lertak ellenre is ragaszkodnak a kemnyszem kukorichoz, azoknak a kvetkez elksztsi mdszert ajnlom: Tegyetek fel 10 kg kukoricval 20 dkg lenmagot fzni.
|
Nagyon fontos! Maximum 20 dkg lenmagot adjatok 10 kg megfzend kukorichoz! |
Fontos, hogy csak 20 dkg legyen, mert klnben egy olyan nyls anyagot kaptok, mellyel nem lehet dolgozni! gy fzztek minimum 30 percig, majd tegytek egy lezrt ednybe s hagyjtok llni, minimum 2 napig. Ez alatt a kt nap alatt a kukorica magba szvja a lenmagbl fzs sorn eltvozott tvgyfokoz hats anyagot. Az gy elksztett kukorica nem lasstja, hanem gyorstja a halak emsztst. Amur horgszatnl ez klnsen hatkony elksztsi mdszer, de a pontyhorgszatnl nem hatkonyabb a fent emltett, aromstott tvgyfokozba ztatott magvaknl!
A kukorica elksztst teljesen krbejrtuk. A fent emltett tbbi mag elksztse, tbbnyire azonos mdon trtnik.
Jelents klnbsg a repce elksztsnl van, mgpedig az, hogy ezt nem fzni, hanem forralni kell! Vagyis a forrsban lv vizet kell rnteni a repcre. Ez a forrzs bven elegend, hogy a kell llagra puhuljanak a szemek. A forrals a kvetkez lpsekbl ll:
|
1. lps: Forraljunk fel egy ednyben vizet! |
|
2. lps: ntsk a forr vizet a repcre! |
|
3. lps: Miutn kihlt, ntsk le rla a vizet! A szemek megdagadnak a forrzs utn |
|
4. lps: ntsk r az rtkes attraktnst, jelen esetben az alkoholos jelleg Whisky linket! |
|
Annyit kell rnteni, hogy ellepje a magvakat! |
|
Ez a rendkvl „nycsikland” tpllk ellenllhatatlan a pontyok szmra! |
A kender elksztse teljesen azonos a kukorica elksztsvel, csak a fzsi id nem 2 ra, hanem 30 perc. Ennyi id kell, hogy a csrk kipattanjanak a magvakbl.
|
Ha j munkt vgeztetek, akkor a fzs utn gy kell kinznie a kendermagnak! |
Az tvgyfokozk kivlasztsnl rdemes arra trekedni, hogy azonosak legyenek a horogra s az etetsre sznt bojlikba hasznlt tvgyfokozkkal. Pldul ha M1-es bojli mell hasznljuk, amely fszeres jelleg s tartalmaz Robin Red adalkot, akkor szrjatok nhny kanl Robin Redet a magvakra! Mg hatkonyabb a Spicy Robin Red folykony attraktns, mely folyadk formban tartalmazza a Robin Red adalkot! gy plusz elnyre tehetnk szert! A kvetkez tvgyfokoz termkeket hasznlhatjtok a magvak elksztshez az alkalmazott csali jellegvel azonosan:
- Spicy Robin Red 500 ml
- Hot & Spicy 500 ml
- Corn Steep Liquor 500 ml
- Whisky Link 500 ml
- Molasses 500 ml
- The Edge extract 250 gr
- N-butyric acid 20 ml
- The Gold Treasure 300 ml
- The Gold Treasure Spicy 300 ml
- CSL Groundbait mixer 1 liter
|
Az rtkes „attraktnsok” tvgyfokozk, melyekkel zesthetjk a magvakat, ami rendkvli mdon nvelheti azok hatkonysgt! |
A tigrismogyorrl mg nem rtam. E termnnyel az egyik legfbb gond, hogy igazn nehz beszerezni. Leggyakrabban elre fztt, tartstott vltozatban kaphat a horgszboltokban. Mivel ebbl egy-egy horgszat sorn nem kell hatalmas mennyisget felhasznlni, a legknnyebben a boltban vsroltat kszthetjk el egy kis fortllyal, hogy mgis frissnek hasson. A csomagban tallhat tigrismogyort mosstok t s tegytek fel 30 percig fni, majd ntstek le rla a levet, s a fent lertakkal azonosan tegytek egy zrhat ednybe, s hagyjtok kihlni. Itt mg nem kell lezrni az ednyt. Miutn kihlt, ntsetek r The Gold Treasure adalkot.
|
Az „aranykincs” ellenllhatatlann teszi az egybknt is fogs tigrismogyort! |
|
Mg a ltvnya is meggyz! |
Ezt szksg szerint a fzs utn lenttt vzzel hgthatjtok, vagy mg jobb, ha Corn Steep likrbl annyit adtok hozz, hogy ellepje a magvakat. De minden esetben trekedjetek arra, hogy des jelleget adjatok a tigrismogyornak. A Treasure-rel elksztett tigrismogyor des jellegnek ksznheten tbb htig romlsmentesen eltarthat!
Az ltalam hasznlt receptek alapjn elksztett ztat levek:
Repce:
10 kg maghoz val ztat l:
- 500 ml Whisky Link
- 500 ml Molasses
- 150 ml The Gold Treasure
- 2 evkanl The Edge extract
Kendermag:
10 kg maghoz val ztat l:
- 500 ml Hot & Spicy
- 500 ml Spicy Robin Red
- 4 evkanl Robin red
- 2 evkanl The Edge extract
Kukorica:
10 kg maghoz val ztat l:
- 1 liter Corn steep liquer- Flavoured (az alkalmazott bojlival azonos zests)
- 2 evkanl The Edge extract
- 20 csepp N-butric acid (klnsen a meleg szezonban)
- 4 evkanl Betain HCl
Tigrismogyor:
10 kg tigrismogyorhoz val ztat l:
- 2 x 300 ml The Gold Treasure
- 2 evkanl The Edge extract
- 2 evkanl Betain HCl
Ha a megadott recept alapjn elksztett l nem elegend a magvak teljes elfedshez, akkor a fzs utn lenttt vzbl adjatok hozz annyit, hogy ppen elfedje az zesteni kvnt magvakat!
A takarmnyboltban kaphat magvak s az rsban bemutatottak alapjn elksztett magvak kzti klnbsg szemmel lthat (gondolom, mindenki kitallja, melyik- melyik!):
|
A kukorica |
|
A kendermag |
|
A tigrismogyor |
|
A repcemag |
Problmamentes elksztst s az eddigieknl is eredmnyesebb horgszatot kvnok!
|